Zpět na všechny články

Čeká nás unikátní akce, říká Trunda

28. srpna 2020

Už v sobotu odstartuje v areálech na Spartě a Štvanici největší tenisový podnik v historii země. Antukový TK Sparta Prague Open 2020 je náhradou za zrušenou kvalifikaci US Open, čemuž odpovídá početné startovní pole i astronomické prize money. „Čeká nás unikátní turnaj,“ tušil během páteční tiskové video konference jeho ředitel David Trunda, který ve spolupráci s Českým tenisovým svazem znovu rád podpoří domácí naděje.

150 hráček, 300 členů doprovodu, 58 rozhodčích, 9 tisíc míčů a přes stovku sběračů. Akce, která se v pražské metropoli rozhoří už o víkendu, bude skutečně velkolepá. „Jako organizátoři máme možnost využít dvou areálů. Na Spartě se začalo trénovat už ve středu, na Štvanici dnes ráno,“ přiblížil Trunda a dodal i další zajímavá čísla.

„Připraveno je rovněž 20 sanitačních čet, 250 deštníků či slunečníků na všechny druhy počasí a díky spolupráci s firmou Mattoni i 26 tisíc neperlivých vod. Pro přepravu aktérek bude k dispozici 35 vozů s řidiči,“ jmenoval dále ředitel turnaje a pořádajícího oddílu.

„Na hotelu Diplomat máme 400 pokojů a celkem 800 lůžek. Jedno patro je připraveno pro případná covidová opatření. Z osmi konferenčních místností jsme vytvořili improvizované posilovny. Pro dobu čtyřiadvacetihodinové karantény po povinných testech na COVID-19 připravil hotel aktérům na 2500 potravinových balíčků.“

Pro konání akce dostali organizátoři důvěru i díky precizně zvládnutému prvnímu pražskému turnaji, jenž se konal od 10. do 16. srpna po téměř půlroční koronavirové přestávce. Na něj nyní chtějí na Spartě navázat a znovu z toho mohou profitovat i domácí mladé naděje. „Podařilo se nám získat celkem osm divokých karet. Ve spolupráci s Českým tenisovým svazem tak chceme na tomto unikátním turnaji podpořit české hráčky,“ sdělil Trunda. Na kurtech se díky tomu představí i osmička Barbora Palicová, Lucie Havlíčková, Darja Viďmanová, Nikola Bartůňková, Kristýna Lavičková, Sára Bejlek či Lindy Nosková a Fruhvirtová.

Do hlavní soutěže ve dvouhře zasáhne celkem 128 tenistek. „Komunikujeme přímo s WTA i US Open. Výše prize money je 3 125 000 dolarů (přes 69,5 milionu korun),“ podotkl Trunda s tím, že vítězka vyinkasuje 48 tisíc dolarů (více než milion korun) a do žebříčku si připíše hned 160 bodů.

Vyšší počet účastnic s sebou pochopitelně nese i větší náklady. „Vzhledem k počtu hráček jsou takřka dvojnásobné. Oproti běžnému turnaji WTA jde o navýšení o zhruba 70 procent,“ netajil Trunda. Ten zároveň přiznal, že v místě dění již byla na koronavirus pozitivně otestována jedna z hráček. Není ale třeba bít na poplach.

„Naopak je vidět, že hygienická pravidla jsou sice enormní, ale fungují. Hráčka neměla žádné příznaky. Je sama na pokoji, s nikým se nepotkává, turnaj to nijak neovlivní,“ vysvětlil Trunda.

Celkový počet testů podle Trundy přesáhne během turnaje číslo 2500. „Tisíc už jich bylo ve spolupráci s laboratoří AGEL uskutečněno. I my žijeme v bublině. Již měsíc jsme s naším organizačním týmem na hotelu. Chceme mít turnaj precizně připraven a mít vychytaný každý detail,“ ubezpečil na závěr povídání s novináři ředitel akce.

Autor: eSports