Zpět na všechny články

Dojatá Strýcová po české derniéře: Jsem hrozně šťastná

2. srpna 2023

Sedmatřicetiletá Barbora Strýcová má za sebou svou českou tenisovou derniéru. Přestože byla trochu zklamaná, že zápas s Ankitou Rainaovou nedotáhla do vítězného konce a prohrála 6:3, 3:6, 4:6, ve svém srdci je šťastná. Během rozlučky s domácím publikem se nevyhnula velkému dojetí a slzám. Definitivně svou kariéru zakončí za měsíc na US Open, kde bude ve čtyřhře nakonec startovat s Markétou Vondroušovou.

„První emoce po takovém nepovedeném zápase byly takové... Ale emoce při loučení byly mnohem lepší, jelikož tam byl můj syn a rodina. Je toho ve mně hrozně moc. Jsem hrozně šťastná, i když říkat to po takovém utkání je zvláštní, ale pokud se bavíme o celé kariéře a posledním zápase v Česku, tak jsem šťastná,“ řekla na pozápasové tiskové konferenci Strýcová. „Tento turnaj mám moc ráda a diváci mi tady vždy přijdou hrozně fajn. Byla skvělá atmosféra a moc jsem si to užívala.“

Porážka Strýcovou mrzela, ale hlavu z toho nevěší. „Takový je sport a někdy to prostě nevyjde. Na turnaj jsem nebyla fyzicky úplně připravená, protože jsem léčila nějaké zranění a furt ho léčím,“ upozornila česká tenistka.

Nejvíc Strýcovou dojalo přehrávání oslavného videa na její počest. „Musím říct, že jsem plakala. Hodně jsem se snažila, abych nepropukla úplně v pláč. Fakt to na mě hodně šlo během toho videa, když jsem ještě držela v náručí syna. Bylo to hrozně krásné,“ řekla česká tenistka, která poděkovala organizátorům a Karlovi Tejkalovi, že pro ni takové milé překvapení připravili.

V samotném utkání nebyla Strýcová daleko od vítězství. Po ztraceném druhém setu se dokázala prodrat do vedení 3:1 v rozhodujícím dějství. Kýžené vítězství a prodloužení svého rozlučkového turnaje na Spartě z toho ale nakonec nevytěžila.

„V zápase jsem měla tolik brejkbolů, které jsem neproměnila. Kazila jsem na síti, nevyužívala gemboly... Cítila jsem, že ten zápas mám, že ho dám. Přišlo mi, že jsem tak strašně chtěla, až mi to někdy škodilo,“ ohlížela se za důvody porážky s Rainaovou. „Moc jsem přemýšlela, co zahrát, místo abych hrála jednoduše. Překombinovávala jsem strašně moc věcí, jenom proto, že jsem hrozně chtěla.“


Svou kariéru profesionální tenistky definitivně uzavře na přelomu srpna a září v New Yorku na US Open. To bude nakonec jediný turnaj, který na severoamerickém kontinentu odehraje. „Ještě si těch pár týdnů a hlavně US Open chci pořádně užívat,“ řekla s tím, že by na smutek z konce kariéry nemělo dojít.

Velkou otázkou samozřejmě bylo, s kým nakonec Strýcová odehraje závěrečný deblový turnaj. Nakonec nedojde ke spojení se Su-wej Sie, se kterou vyhrála před pár týdny Wimbledon, ale naopak se Barbora bude loučit po boku krajanky. „Bude to Markéta Vondroušová,“ poodhalila Strýcová.

Strýcová si s Vondroušovou zahrála už v roce 2019 na Australian Open, kde český pár pronikl až do semifinále. „Moc se na to těším. Je to takový hezký příběh. Ona vítězka Wimbledonu v singlu, já v deblu a zahrajeme si spolu poslední turnaj. Jsem za to vděčná, že můžeme spolu hrát,“ usmívala se Strýcová.

Pokud by se měla Strýcová ohlédnout za bohatou kariérou, nedokáže vybrat, které okamžiky má nejvíce vryté do paměti. „Určitě Wimbledon 2023, Wimbledon 2019 singl i debl. Můj první vyhraný turnaj WTA v singlu, medaile v Riu 2016, Fed Cup v roce 2018 proti Američankám, kdy jsem vyhrála asi po třech hodinách singl... Nemám jen tři věci, je hrozně moc věcí, které mám v hlavě a do detailů si pamatuju,“ podotkla.

„Bude toho spoustu, co mi bude chybět, ale také spoustu, co mi chybět nebude. Možná se ptáte, proč končím. Já jsem si tak jistá, že skončit je správná věc. Za chvíli mi bude 38 let a život není jen o cestování na tenis. Chci být s malým a neutíkat na tréninky,“ dodala dvojnásobná grandslamová šampionka.

Foto: Livesport Prague Open / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Autor: eSports