Zpět na všechny články

Martincová s Noskovou prošly do čtvrtfinále! Palicová s Šalkovou zaskočily jedničky

3. srpna 2023

Turnaj kategorie WTA 250 na pražské Spartě měl ve čtvrtek na programu osmifinále dvouhry a čtvrtfinále čtyřhry. Obě české singlistky úspěšně pronikly mezi nejlepší osmičku. Tereza Martincová porazila na Livesport Prague Open Číňanku Jüan, Linda Nosková pak otočila duel proti Indce Rainaové. Nečekaný postup do semifinále slaví sparťanské duo Barbora Palicová, Dominika Šalková, na které nenašly recept nasazené jedničky Čang s Ču. Do semifinále postoupily bez boje také Tereza Valentová a Nikola Bartůňková.

Nosková prošla do čtvrtfinále po obratu
Linda Nosková (71.) vydřela postup do čtvrtfinále pražského turnaje WTA, když v utkání plném chyb otočila zápas proti Ankitě Rainaové (196.). Česká tenistka, která byla výraznou favoritkou, prohrávala už 1:6 a 1:3, přičemž v průběhu druhého setu čelila servisu soupeřky za stavu 4:5, nakonec se ale z problémů vymanila a zvítězila 1:6, 7:5 a 6:1.

Rainaová měla výborný vstup do zápasu a držela vysokou úroveň své hry. Bylo ale jasné, že po celé utkání nevydrží, což se začalo naplňovat uprostřed druhého setu. Sice se stále pyšnila dobrou mezihrou, ale zcela jí odcházel servis, což potvrzuje fakt, že svých posledních sedm gemů na podání prohrála.

Nosková začala cítit ve druhém setu šanci, a byť stále hodně chybovala, přeci jen dokázala využít rostoucí herní mizérie soupeřky a vybojovala postup mezi nejlepší osmičku. V pátek se Češka utká o postup do semifinále se Slovenkou Annou Karolínou Schmiedlovou (82.).

„Cítím se unaveně, psychicky i fyzicky to byl těžký zápas. I za stavu 1:6 a 1:3 jsem si říkala, že můžu vyhrát. První set byl katastrofa, ve druhém jsem se ale pomalu zvedala. Snažila jsem se hrát trochu méně agresivně a méně bezhlavě. Měla jsem šance, které jsem využila. Ubojovala jsem to,“ shrnula Nosková.

„Poslední dva gemy jsem opravdu chtěla získat, aby se zápas nemusel dohrávat až zítra. To by bylo možná zajímavé,“ doplnila s úsměvem česká teenagerka.

Martincová otočila osmifinále s Jüan
Tereze Martincové (109.) se povedlo na domácím turnaji Livesport Prague Open vybojovat postup do čtvrtfinále! Česká tenistka zvládla náročný zápas s Číňankou Jüe Jüan (116.), kterou porazila za dvě hodiny a čtyři minuty 1:6, 6:2, 6:2.

V prvním setu Martincová až příliš chybovala a de facto darovala dějství své soupeřce, když si nedokázala ani jednou podržet podání. Od druhého setu však střetnutí nabízelo zcela odlišný obrázek. Byla to naopak Jüan, kdo začal kupit přespříliš nevynucených chyb a Martincová toho dokázala dokonale využít.

Od stavu 1:2 ve druhém setu zaznamenala šňůru osmi získaných her a v rozhodující sadě rázem vedla s výhodou dvou brejků. Jüan sice dokázala ve čtvrtém gemu jeden brejk odmazat, ale další příležitost na returnu už nedostala. Martincová navýšila své vedení v sedmém gemu a v osmém utkání zakončila.

„Turnaj doma je velmi speciální. Byla jsem hodně nervózní, nebyla jsem schopná začít hrát. Myslela jsem, že po prvním zápase to ze mě spadne, ale nestalo se. Byla jsem jako kámen, nebyla jsem schopná se pohnout, švihnout, nic… Výměny jsou tady dlouhé, míče se hodně zastavují a skáčou vysoko. Těžko se do toho mlátí,“ uvedla Martincová, která okomentovala také svou parádní sérii osmi vyhraných gemů.

„Mě už uklidnilo, když jsem získala víc než jeden gem ve druhém setu. Snažila jsem se to brát krok po kroku. Nepočítám to, sama bych to nevěděla. Člověk prostě hraje a nepřemýšlí nad tím, kolik to je,“ vyjádřila se česká tenistka, jež se na modrém dvorci proháněla v outfitu podobné barvy.


„Je to náhoda,“ usmála se Martincová. „Vytáhla jsem ho, protože mi přijde, že to hezky barevně ladí. Myslím, že to byl outfit na Paříž, mám ho poměrně dlouho,“ dodala.

Ve čtvrtfinále si Tereza Martincová zahraje s Japonkou Nao Hibinovou (136.), která se do hlavní soutěže dostala jako šťastná poražená z kvalifikace.

Palicová se Šalkovou si vyšláply na nasazené jedničky
Barbora Palicová a Dominika Šalková přetavily své divoké karty pro hlavní soutěž čtyřhry v takřka senzační premiérový postup do semifinále turnaje na okruhu WTA! Ve čtvrtečním pražském čtvrtfinále si vyšláply na nasazené jedničky Šuaj Čang a Lin Ču, které porazily za hodinu a devět minut dvakrát 6:4.

Pro české tenistky bylo klíčové, že dokázaly najít účinný recept na servis soupeřek. Díky tomu Číňankám sebraly v úvodní sadě hned třikrát podání a byly v koncovce plné brejků šťastnější dvojicí. Druhý set pak o štěstí ani zdaleka nebyl. Oba páry výborně servírovaly, načež Palicová se Šalkovou zaútočily na returnu v desátém gemu, kdy se jim povedlo využít hned první mečbol.

„Začaly jsme hodně dobře a zjistily jsme, že se s nimi dá hrát. Věděly jsme, že jsou vysoko v singlu i deblu,“ uvedla Šalková. „Byly jsme konstantní a udržovaly jsme se v tempu. Myslím, že jsme to zvládly dobře. Debly moc nehraju, je to pro mě dobrá zkušenost,“ doplnila svou parťačku Palicová.


Livesport Prague Open (ženy, CZE, 259 303 USD, tvrdý povrch)

Osmifinále dvouhry
Alizé Cornetová (FRA, 65.) – Kaia Kanepiová (EST, 92.) 7:6(1), 5:7, 6:4
Tamara Korpatschová (GER, 99.) – Yanina Wickmayerová (BEL, 93.) 4:0 skreč
Nao Hibinová (JPN, 136.) – Viktória Hrunčáková (SVK, 117.) 6:1, 7:5
Jüe Jüan (CHN, 116.) – TEREZA MARTINCOVÁ (109.) 6:1, 2:6, 2:6
Si-jü Wang (CHN, 81.) – Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 82.) 6:4, 2:6, 6:7(6)
Ankita Rainaová (IND, 196.) – LINDA NOSKOVÁ (71.) 6:1, 5:7, 1:6

Čtvrtfinále čtyřhry
BARTŮŇKOVÁ, VALENTOVÁ – Lohoffová, Niemeierová (obě GER) bez boje
Čang, Ču (obě CHN) – PALICOVÁ, ŠALKOVÁ 4:6, 4:6
Gleasonová (USA), Lechemiaová (FRA) – Barnettová, Nichollsová (obě GBR) 7:5, 7:5
Gamizová (VEN), Watsonová (GBR) – Hibinová (JPN), Kalašnikovová (GEO) 4:6, 6:3, 7:10

Foto: Livesport Prague Open / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Autor: eSports