Zpět na všechny články

Nosková po dominantním výkonu postupuje! Martincová podlehla Hibinové

4. srpna 2023

Linda Nosková obhájila na Livesport Prague Open loňský postup do semifinále! V pátečním utkání deklasovala Annu Karolínu Schmiedlovou, které povolila pouhé dva gemy. Prohru naopak na centrálním kurtu neodvrátila Tereza Martincová, která v souboji se šťastnou poraženou z kvalifikace Nao Hibinovou uhrála pouze tři gemy. Hrálo se také semifinále čtyřhry. Na turnaji skončily oba domácí páry, které startovaly díky divokým kartám.

Nosková povolila soupeřce jen dva gemy
Jako noc a den by se daly označit poslední dva zápasy Lindy Noskové (71.) na pražském turnaji WTA. Zatímco ve čtvrtek se protrápila k výhře přes Ankitu Rainaovou, v pátečním čtvrtfinále dvorci vládla a Slovenku Annu Karolínu Schmiedlovou (82.) přejela 6:0, 6:2.

Nosková dominovala na podání i na returnu a soupeřce povolila pouze jednou podržet servis. V utkání zaznamenala hned 27 vítězných úderů a spáchala pouze 8 nevynucených chyb. Bilance Slovenky byla z tohoto pohledu 4-11.

Česká tenistka si vybrala za celé utkání pouze jednu slabší chvilku, když v šesté hře druhé sady prohrála servis. Jinak ale kurtu kralovala a bude moci v semifinále vyzvat na souboj německou kvalifikantku Tamaru Korpatschovou (99.), která odpoledne porazila turnajovou šestku Alizé Cornetovou (65.) 7:6(3), 6:1.

„Chtěla jsem si po včerejšku spravit chuť. Čekala jsem, že soupeřka bude hrát rychleji. Měla jsem ale spoustu času a prostoru, abych dávala vítězné míče. Tím jsem ten zápas vyhrála,“ sdělila česká tenistka, která už pokukuje po dalších metách.

„Spokojenost bude, až ten turnaj vyhraju. Ještě scházejí dvě kola, tak uvidíme,“ řekla Nosková, jíž z hlediště fandila i bývalá tenistka a deblová parťačka ze dvou loňských turnajů Lucie Hradecká.

„První den jsem ji tady viděla. Ona říkala, že se musím probojovat několika koly, což jsem splnila. Ale nečekala jsem, že ji tady dnes uvidím,“ doplnila s úsměvem Nosková.

Martincová uhrála ve čtvrtfinále jen tři gemy
Tereze Martincové (109.) se nepovedlo ve čtvrtfinále Livesport Prague Open uspět a navázat na své předchozí dvě vítězství. V souboji s Japonkou Nao Hibinovou (136.) se nemohla vůbec opřít o své podání, které si udržela pouze jednou, a prohrála 1:6, 2:6.

Hibinová hrála v utkání chytře a využila problémů Martincové, které se vůbec nepovedlo dostat do zápasu. Šťastná poražená z kvalifikace si k postupu pomohla 28 vítěznými údery, zatímco Martincová jich měla pouze 10. Japonka také méně chybovala, když zapsala 15 nevynucených chyb oproti 20 z rakety české hráčky.

„Výsledek je bohužel dost brutální. Necítila jsem se úplně bez šance, ale soupeřka dnes hrála neskutečně. Klobouk dolů před ní, napadalo jí tam absolutně všechno. Dnes jsem poprvé nebyla nervózní. Výměny tam byly, najednou ale člověk není schopen to urvat. Pak z toho může být 1:6,“ hodnotila po vyřazení Martincová.

Zkušená Češka se vyjádřila také k tomu, že Hibinová opět zazářila na Livesport Prague Open z pozice šťastné poražené z kvalifikace. Zatímco loni prošla přes Barboru Krejčíkovou do čtvrtfinále, letos je drobná Japonka už v semifinále.

„Na turnaji už jednou prohrála, takže to bere jako něco navíc. Je to speciální pozice. Jak můžeme vidět, když se holkám tohle povede, jdou někdy docela daleko. A je znát, že jí sedí i podmínky. Myslím, že se tady cítí velice dobře,“ doplnila Martincová.

Osmadvacetiletá Martincová si postupem do čtvrtfinále zajistila mírný posun žebříčkem, do první stovky se však prozatím nevrátí.

Bartůňková s Valentovou obrat nedotáhly
Divoké karty Nikola Bartůňková a Tereza Valentová na domácím turnaji WTA v Praze sahaly po postupu do finále, nakonec se však musely před Quinn Gleasonovou a Elixane Lechemiaovou sklonit. Po prvním setu, který Češky prohrály 1:6, přitom málokdo věřil, že se na kurtu strhne takové drama.

Bartůňková s Valentovou se však nadechly k obratu, vyhrály druhý set a v supertiebreaku za stavu 7:4 už byly velmi blízko k vítězství. Nakonec však americko-francouzská dvojice dokonání českého obratu zamezila a přichystala Bartůňkové s Valentovou porážku 1:6, 6:3 a 9:11.

Palicová s Šalkovou finále nevybojovaly
Rozloučení s domácím turnajem absolvovaly v semifinále čtyřhry také divoké karty Barbora Palicová a Dominika Šalková. Po dvou překvapivých výhrách se českým tenistkám tentokrát v areálu pražské Sparty nedařilo a prohrály souboj s Nao Hibinovou a Oksanou Kalašnikovovou 1:6, 2:6. V utkání si Češky ani jednou neudržely podání, svých tří získaných gemů dosáhly na returnu.

Livesport Prague Open (ženy, CZE, 259 303 USD, tvrdý povrch)
Čtvrtfinále dvouhry
Jaqueline Cristianová (ROU, 122.) – Kateryna Baindlová (UKR, 98.) 6:4, 1:6, 6:2
TEREZA MARTINCOVÁ (109.) – Nao Hibinová (JPN, 136.) 1:6, 2:6
Alizé Cornetová (FRA, 65.) – Tamara Korpatschová (GER, 99.) 6:7(3), 1:6
Anna Karolína Schmiedlová (SVK, 82.) – LINDA NOSKOVÁ (71.) 0:6, 2:6

Semifinále čtyřhry
BARTŮŇKOVÁ, VALENTOVÁ – Gleasonová (USA), Lechemiaová (FRA) 1:6, 6:3, 9:11
PALICOVÁ, ŠALKOVÁ – Hibinová (JPN), Kalašnikovová (GEO) 1:6, 2:6

Foto: Livesport Prague Open / Pavel Lebeda (sport-pics.cz)

Autor: eSports